Header Ads

Fundamental of computer mcq | Basic Computer mcq | Basic computer questions & answers

Fundamental of computer mcq , Basic Computer mcq ,  Basic computer questions & answers





1. UNIVAC is
A) Universal Automatic Computer
B) Universal Array Computer
C) Unique Automatic Computer
D) Unvalued Automatic Computer
answer - a


STAY CONNECTED WITH US FOR NEXT 1000 MCQ OF COMPUTER
2. The basic operations performed by a computer are
A) Arithmetic operation
B) Logical operation
C) Storage and relative
D) All the above
answer - d



3. The two major types of computer chips are
A) External memory chip
B) Primary memory chip
C) Microprocessor chip
D) Both b and c
answer - d
4. Microprocessors as switching devices are for which generation computers
A) First Generation
B) Second Generation
C) Third Generation
D) Fourth Generation
answer - d
5. What is the main difference between a mainframe and a super computer?
A) Super computer is much larger than mainframe computers
B) Super computers are much smaller than mainframe computers
C) Supercomputers are focused to execute few programs as fast as possible while mainframe uses its power to execute as many programs concurrently
D) Supercomputers are focused to execute as many programs as possible while mainframe uses its power to execute few programs as fast as possible.
answer - c
6. ASCII and EBCDIC are the popular character coding systems. What does EBCDIC stand for?
A) Extended Binary Coded Decimal Interchange Code
B) Extended Bit Code Decimal Interchange Code
C) Extended Bit Case Decimal Interchange Code
D) Extended Binary Case Decimal Interchange Code
answer - a
7. The brain of any computer system is
A) ALU
B) Memory
C) CPU
D) Control unit
answer - c
8. Storage capacity of magnetic disk depends on
A) tracks per inch of surface
B) bits per inch of tracks
C) disk pack in disk surface
D) All of above
answer - d
9. The two kinds of main memory are:
A) Primary and secondary
B) Random and sequential
C) ROM and RAM
D) All of above
answer - c
10. A storage area used to store data to a compensate for the difference in speed at which the different units can handle data is
A) Memory
B) Buffer
C) Accumulator
D) Address
answer - b
11. Computer is free from tiresome and boardoom. We call it
A) Accuracy
B) Reliability
C) Diligence
D) Versatility
answer - c
12. Integrated Circuits (Ics) are related to which generation of computers?
A) First generation
B) Second generation
C) Third generation
D) Fourth generation
answer - c
13. CD-ROM is a
A) Semiconductor memory
B) Memory register
C) Magnetic memory
D) None of above
answer - d
14. A hybrid computer
A) Resembles digital computer
B) Resembles analogue computer
C) Resembles both a digital and analogue computer
D) None of the above
answer - c
15. Which type of computers uses the 8-bit code called EBCDIC?
A) Minicomputers
B) Microcomputers
C) Mainframe computers
D) Super computer
answer - c
16. The ALU of a computer responds to the commands coming from
A) Primary memory
B) Control section
C) External memory
D) Cache memory
answer - b
17. Chief component of first generation computer was
A) Transistors
B) Vacuum Tubes and Valves
C) Integrated Circuits
D) None of above
answer - b
18. To produce high quality graphics (hardcopy) in color, you would want to use a/n
A) RGB monitor
B) Plotter
C) Ink-jet printer
D) Laser printer
answer - b
19. What are the stages in the compilation process?
A) Feasibility study, system design and testing
B) Implementation and documentation
C) Lexical Analysis, syntax analysis, and code generation
D) None of the above
answer - c
20. Which of the following IC was used in third generation of computers?
A) SSI
B) MSI
C) LSI
D) Both a and b
answer - d
21. The main electronic component used in first generation computers was
A) Transistors
B) Vacuum Tubes and Valves
C) Integrated Circuits
D) None of above
answer - b
22. A dumb terminal has
A) an embedded microprocessor
B) extensive memory
C) independent processing capability
D) a keyboard and screen
answer - d
23. One millisecond is
A) 1 second
B) 10th of a seconds
C) 1000th of a seconds
D) 10000th of a seconds
answer - c
24. The output quality of a printer is measured by
A) Dot per sq. inch
B) Dot per inch
C) Dots printed per unit time
D) All of the above
answer - a
25. Which of the following was a special purpose computer?
A) ABC
B) ENIAC
C) EDVAC
D) All of the above
answer - a
26. What was the computer invented by Attanasoff and Clifford?
A) Mark I
B) ABC
C) Z3
D) None of above
answer - b
27. Which of the following storage devices can store maximum amount of data?
A) Floppy Disk
B) Hard Disk
C) Compact Disk
D) Magneto Optic Disk
answer - b
28. Which computer was considered the first electronic computer until 1973 when court invalidated the patent?
A) ENIAC
B) MARK I
C) Z3
D) ABC
answer - a
29. A physical connection between the microprocessor memory and other parts of the microcomputer is known as
A) Path
B) Address bus
C) Route
D) All of the above
answer - b
30. High density double sided floppy disks could store _____ of data
A) 1.40 MB
B) 1.44 GB
C) 1.40 GB
D) 1.44 MB
answer - d
31. A high quality CAD system uses the following for printing drawing and graphs
A) Dot matrix printer
B) Digital plotter
C) Line printer
D) All of the above
answer - b
32. Which of the following is not an input device?
A) OCR
B) Optical scanners
C) Voice recognition device
D) COM (Computer Output to Microfilm)
answer - d
33. The accuracy of the floating-point numbers representable in two 16-bit words of a computer is approximately
A) 16 digits
B) 6 digits
C) 9 digits
D) All of above
answer - b
34. In most of the IBM PCs, the CPU, the device drivers, memory, expansion slots and active components are mounted on a single board. What is the name of the board?
A) Motherboard
B) Daughterboard
C) Bredboard
D) Fatherboard
answer - a
35. In most IBM PCs, the CPU, the device drives, memory expansion slots and active components are mounted on a single board. What is the name of this board?
A) Motherboard
B) Breadboard
C) Daughter board
D) Grandmother board
answer - a
36. Magnetic disks are the most popular medium for
A) Direct access
B) Sequential access
C) Both of above
D) None of above
answer - c
37. A technique used by codes to convert an analog signal into a digital bit stream is known as
A) Pulse code modulation
B) Pulse stretcher
C) Query processing
D) Queue management
answer - a
38. Regarding a VDU, Which statement is more correct?
A) It is an output device
B) It is an input device
C) It is a peripheral device
D) It is hardware item
answer - c
39. A modern electronic computer is a machine that is meant for
A) Doing quick mathematical calculations
B) Input, storage, manipulation and outputting of data
C) Electronic data processing
D) Performing repetitive tasks accurately
answer - b
40. When was vacuum tube invented?
A) 1900
B) 1906
C) 1910
D) 1880
answer - b
41. Which of the following produces the best quality graphics reproduction?
A) Laser printer
B) Ink jet printer
C) Plotter
D) Dot matrix printer
answer - c
42. Computers with 80286 microprocessor is
A) XT computer
B) AT comptuers
C) PS/2 computer
D) None of above
answer - b
43. An application suitable for sequential processing is
A) Processing of grades
B) Payroll processing
C) Both a and b
D) All of above
answer - c
44. Which of the following is not processing?
A) arranging
B) manipulating
C) calculating
D) gathering
answer - d
45. The digital computer was developed primarily in
A) USSR
B) Japan
C) USA
D) UK
answer - c
46. Software in computer
A) Enhances the capabilities of the hardware machine
B) Increase the speed of central processing unit
C) Both of above
D) None of above
answer - a
47. Today’s computer giant IBM was earlier known by different name which was changes in 1924. What was that name?
A) Tabulator Machine Co.
B) Computing Tabulating Recording Co.
C) The Tabulator Ltd.
D) International Computer Ltd.
answer - b
48. Before a disk drive can access any sector record, a computer program has to provide the record’s disk address. What information does this address specify?
A) Track number
B) Sector number
C) Surface number
D) All of above
answer - d
49. The arranging of data in a logical sequence is called
A) Sorting
B) Classifying
C) Reproducing
D) Summarizing
answer - a
50. What is the responsibility of the logical unit in the CPU of a computer?
A) To produce result
B) To compare numbers
C) To control flow of information
D) To do math’s works
answer - b
51. Abacus was the first
A) electronic computer
B) mechanical computer
C) electronic calculator
D) mechanical calculator
answer - d
52. If in a computer, 16 bits are used to specify address in a RAM, the number of addresses will be
A) 216
B) 65,536
C) 64K
D) Any of the above
answer - b
53. Instructions and memory address are represented by
A) Character code
B) Binary codes
C) Binary word
D) Parity bit
answer - b
54. The terminal device that functions as a cash register, computer terminal, and OCR reader is the:
A) Data collection terminal
B) OCR register terminal
C) Video Display terminal
D) POS terminal
answer - d
55. A set of flip flops integrated together is called ____
A) Counter
B) Adder
C) Register
D) None of the above
answer - c
56. People often call ______ as the brain of computer system
A) Control Unit
B) Arithmetic Logic Unit
C) Central Processing Unit
D) Storage Unit
answer - c
57. Which is used for manufacturing chips?
A) Bus
B) Control unit
C) Semiconductors
D) A and b only
answer - c
58. The value of each bead in heaven is
A) 1
B) 3
C) 5
D) 7
answer - c
59. The first computer introduced in Nepal was
A) IBM 1400
B) IBM 1401
C) IBM 1402
D) IBM1402
answer - b
60. Mnemonic a memory trick is used in which of the following language?
A) Machine language
B) Assembly language
C) High level language
D) None of above
answer - b
61. Instruction in computer languages consists of
A) OPCODE
B) OPERAND
C) Both of above
D) None of above
answer - c
62. Which generation of computer is still under development
A) Fourth Generation
B) Fifth Generation
C) Sixth Generation
D) Seventh Generation
answer - b
63. A register organized to allow to move left or right operations is called a ____
A) Counter
B) Loader
C) Adder
D) Shift register
answer - d
64. Which was the most popular first generation computer?
A) IBM 1650
B) IBM 360
C) IBM 1130
D) IBM 2700
answer - a
65. Which is considered a direct entry input device?
A) Optical scanner
B) Mouse and digitizer
C) Light pen
D) All of the above
answer - d
66. A set of information that defines the status of resources allocated to a process is
A) Process control
B) ALU
C) Register Unit
D) Process description
answer - d
67. Each set of Napier’s bones consisted of ______ rods.
A) 5
B) 9
C) 11
D) 13
answer - c
68. BCD is
A) Binary Coded Decimal
B) Bit Coded Decimal
C) Binary Coded Digit
D) Bit Coded Digit
answer - a
69. When was the world’s first laptop computer introduced in the market and by whom?
A) Hewlett-Packard, 1980
B) Epson, 1981
C) Laplink Traveling Software Inc, 1982
D) Tandy Model-200, 1985
answer - b
70. From which generation operating systems were developed?
A) First
B) Second
C) Third
D) Fourth
answer - c
71. The first firm to mass-market a microcomputer as a personal computer was
A) IBM
B) Super UNIVAC
C) Radio Shaks
D) Data General Corporation
answer - c
72. How many address lines are needed to address each machine location in a 2048 x 4 memory chip?
A) 10
B) 11
C) 8
D) 12
answer - b
73. Properly arranged data is called
A) Field
B) Words
C) Information
D) File
answer - c
74. A computer consists of
A) A central processing unit
B) A memory
C) Input and output unit
D) All of the above
answer - d
75. Why are vacuum tubes also called valves?
A) Because they can amplify the weak signals and make them strong
B) Because they can stop or allow the flow of current
C) Both of above
D) None of above
answer - b
76. John Napier invented Logarithm in
A) 1614
B) 1617
C) 1620
D) None of above
answer - a
77. An integrated circuit is
A) A complicated circuit
B) An integrating device
C) Much costlier than a single transistor
D) Fabricated on a tiny silicon chip
answer - d
78. What type of control pins are needed in a microprocessor to regulate traffic on the bus, in order to prevent two devices from trying to use it at the same time?
A) Bus control
B) Interrupts
C) Bus arbitration
D) Status
answer - c
79. Where as a computer mouse moves over the table surface, the trackball is
A) Stationary
B) Difficult to move
C) Dragged
D) Moved in small steps
answer - a
80. Which of the following is used as a primary storage device?
A) Magnetic drum
B) Hard Disks
C) Floppy
D) All of above
answer - a
81. Multi user systems provided cost savings for small business because they use a single processing unit to link several
A) Personal computers
B) Workstations
C) Dumb terminals
D) Mainframes
answer - c
82. What are the three decisions making operations performed by the ALU of a computer?
A) Grater than
B) Less than
C) Equal to
D) All of the above
answer - d
83. The word processing task associated with changing the appearance of a document is
A) Editing
B) Writing
C) Formatting
D) All of above
answer - c
84. Nepal brought a computer for census of 2028 BS. This computer was of
A) first generation
B) second generation
C) third generation
D) fourth generation
answer - b
85. Algorithm and Flow chart help us to
A) Know the memory capacity
B) Identify the base of a number system
C) Direct the output to a printer
D) Specify the problem completely and clearly
answer - d
86. Which statement is valid about computer program?
A) It is understood by a computer
B) It is understood by programmer
C) It is understood user
D) Both a & b
answer - d
87. The difference between memory and storage is that memory is _____ and storage is __
A) Temporary, permanent
B) Permanent, temporary
C) Slow, fast
D) All of above
answer - a
88. When was Pascaline invented?
A) 1617
B) 1620
C) 1642
D) 1837
answer - c
89. Which of the following statement is valid?
A) Lady Augusta is the first programmer
B) Ada is the daughter of Lord Byron, a famous English poet
C) ADA is a programming language developed by US Defense
D) All of above
answer - d
90. A compiler is a translating program which
A) Translates instruction of a high level language into machine language
B) Translates entire source program into machine language program
C) It is not involved in program’s execution
D) All of above
answer - d
91. What is required when more than one person uses a central computer at the same time?
A) Light pen
B) Mouse
C) Digitizer
D) Terminal
answer - d
92. Which of the following is the first computer to use Stored Program Concept?
A) UNIVAC
B) ENIAC
C) EDSAC
D) None of above
answer - c
93. The term gigabyte refers to
A) 1024 bytes
B) 1024 kilobytes
C) 1024 megabytes
D) 1024 gigabyte
answer - c
94. in which year was UK’s premier computing event called ?The which computer? started?
A) 1980
B) 1985
C) 1986
D) 1987
answer - a
95. Once you load the suitable program and provide required data, computer does not need human intervention. This feature is known as
A) Accuracy
B) Reliability
C) Versatility
D) Automatic
answer - d
96. What is a brand?
A) The name of companies that made computers
B) The name of product a company gives to identify its product in market
C) A name of class to indicate all similar products from different companies
D) All of above
answer - b
97. Machine language is
A) Machine dependent
B) Difficult to program
C) Error prone
D) All of above
answer - d
98. A byte consists of
A) One bit
B) Four bits
C) Eight bits
D) Sixteen bits
answer - c
99. Modern Computers are very reliable but they are not
A) Fast
B) Powerful
C) Infallible
D) Cheap
answer - c
100. What is the date when Babbage conceived Analytical engine
A) 1642
B) 1837
C) 1880
D) 1850
answer - b

101. What was the expected feature of fifth generation computers when Japan started FGCS?
A) Operating Systems
B) Paralled Processing
C) ULSI
D) None of above
answer - b
102. Which of the following memory medium is not used as main memory system?
A) Magnetic core
B) Semiconductor
C) Magnetic tape
D) Both semiconductor and magnetic tape
answer - c
103. The storage subsystem in a microcomputer consists mainly of __ or __ media with varying capacities
A) Memory or video
B) Magnetic or optical
C) Optical or memory
D) Video or magnetic
answer - b
104. Programs designed to perform specific tasks is known as
A) system software
B) application software
C) utility programs
D) operating system
answer - b
105. Computer operators
A) writes computer programs for specific problems
B) operate the device which input and output data from the computer
C) normally require a college degree in computer science
D) all of the above
answer - b
106. Which of the following is not anti-viruses software?
A) NAV
B) F-Prot
C) Oracle
D) McAfee
answer - c
107. What is a compiler?
A) A compiler does a conversion line by line as the program is run
B) A compiler converts the whole of a higher level program code into machine code in one step
C) A compiler is a general purpose language providing very efficient execution
D) None of the above
answer - b
108. _______ computers are also called personal computers
A) Mainframe Computer
B) Mini Computers
C) Micro Computers
D) Super Computers
answer - c
109. Which of the following is not input unit device?
A) scanner
B) camera
C) plotter
D) digitizer
answer - c
110. Identify the correct statement
A) IBM PCs used RISC CPU designs
B) Macintosh used CISC CPU design
C) IBM used CISC CPU design
D) None of above is true
answer - c
111. Which of the following statement is false?
A) Mechanical analog computers have existed for thousands of years
B) There are mechanical analog computers and electronic analog computers.
C) All electronic computers are digital computers
D) All of above are false
answer - c
112. Which of the following require large computers memory?
A) Imaging
B) Graphics
C) Voice
D) All of Above
answer - d
113. Which of the following is machine independence program?
A) High level language
B) Low level language
C) Assembly language
D) Machine language
answer - a
114. When was the first electro-mechanical computer developed?
A) 1880
B) 1990
C) 1944
D) None of above
answer - c
115. The first machine to successfully perform a long series of arithmetic and logical operations was:
A) ENIAC
B) Mark-I
C) Analytic Engine
D) UNIVAC-1
answer - b
116. Which one is the largest space?
A) kilobyte
B) petabyte
C) terrabyte
D) gigabyte
answer - b
117. FORTRAN programming language is more suitable for ____
A) Business Applications
B) Marketing Applications
C) Scientific Applications
D) None of the above
answer - c
118. The brain of any computer system is
A) Control Unit
B) Arithmetic Logic Unit
C) Central Processing Unit
D) Storage Unit
answer - c
119. Analog computer works on the supply of
A) Continuous electrical pulses
B) Electrical pulses but not continuous
C) Magnetic strength
D) None of the above
answer - a
120. An error in software or hardware is called a bug. What is the alternative computer jargon for it?
A) Leech
B) Squid
C) Slug
D) Glitch
answer - d
121. The advantage of COM are its __ and __
A) Compact size; speed readability
B) Compact size, speed
C) Readability; speed
D) Low cost; readability
answer - a
122. The BIOS is the abbreviation of ________.
A) Basic Input Output System
B) Best Input Output System
C) Basic Input Output Symbol
D) Base Input Output System
answer - a
123. Which printer is very commonly used for desktop publishing?
A) Laser printer
B) Inkjet printer
C) Daisywheel printer
D) Dot matrix printer
answer - a
124. IBM 1401 is
A) First Generation Computer
B) Second Generation Computer
C) Third Generation Computer
D) Fourth Generation Computer
answer - b
125. Most of the first generation computers were
A) Special purpose computers
B) General purpose computers
C) Both of above
D) None of above
answer - a
126. Floppy disks typically in diameter
A) 3
B) 5.25
C) 8
D) All of above
answer - d
127. The output quality of a printer is measured by
A) Dot per inch
B) Dot per sq. inch
C) Dots printed per unit time
D) All of above
answer - b
128. On a PC, how much memory is available to application software?
A) 1024 KB
B) 760 KB
C) 640 KB
D) 560 KB
answer - c
129. In a computer _____ is capable to store single binary bit.
A) Capacitor
B) Flip flop
C) Register
D) Inductor
answer - b
130. What does DMA stand for?
A) Distinct Memory Access
B) Direct Memory Access
C) Direct Module Access
D) Direct Memory Allocation
answer - b
131. Who invented Integrated Circuits?
A) Jack Kilby
B) Robert Noyce
C) Both of above
D) None of above
answer - c
132. Operating system, editors, and debuggers comes under?
A) System Software
B) Application Software
C) Utilities
D) None of the above
answer - a
133. One computer that is not considered a portable is
A) Minicomputer
B) Laptop computer
C) Notebook computer
D) All of above
answer - a
134. Which of the following is not an electronic computer?
A) ENIAC
B) ABC
C) UNIVAC
D) EDVAC
answer - b
135. What is the name of the display feature that highlights are of the screen which requires operator attention?
A) Pixel
B) Reverse video
C) Touch screen
D) Cursor
answer - b
136. Which is the largest computer?
A) Mainframe Computer
B) Mini Computers
C) Micro Computers
D) Super Computers
answer - a
137. Which of the following are the best units of data on an external storage device?
A) Bits
B) Bytes
C) Hertz
D) Clock cycles
answer - b
138. The personal computer industry was started by
A) IBM
B) Apple
C) Compaq
D) HCL
answer - a
139. What is meant by a dedicated computer?
A) Which is used by one person only
B) Which is assigned one and only one task
C) Which uses one kind of software
D) Which is meant for application software
answer - b
140. Which programming languages are classified as low level languages?
A) Basic, COBOL, FORTRAN
B) Prolog 2, Expert Systems
C) Knowledge based Systems
D) Assembly Languages
answer - d
141. What was the main disadvantage of vacuum tubes?
A) They were larger in size
B) They consumed a lot of electricity
C) They produced heat and often burned out
D) The operation cost was high
answer - c
142. Registers, which are partially visible to users and used to hold conditional, are known as
A) PC
B) Memory address registers
C) General purpose register
D) Flags
answer - d
143. Which is not a comptuer of first generation?
A) ENIAC
B) UNIVAC
C) IBM 360
D) IBM 1401
answer - d
144. Registers which are partially visible to users and used to hold conditional codes (bits set by the CPU hardware as the result of operations), are known as
A) PC
B) Flags
C) Memory Address Registers
D) General Purpose Registers
answer - b
145. Who invented vacuum tubes?
A) John Bardeen
B) William Shockley
C) Lee de Forest
D) All of above
answer - c
146. An approach that permits the computer to work on several programs instead of one is
A) On-line thesaurus
B) Multiprogramming
C) Over lapped processing
D) Outline processor
answer - c
147. Who suggested Stored Program Concept
A) John Mauchley
B) J.P. Eckert
C) John Neumann
D) Joseph Jacquard
answer - c
148. The central processing unit (CPU) consists of
A) Input, output and processing
B) Control unit, primary storage, and secondary storage
C) Control unit, arithmetic-logic unit and primary storage
D) Control unit, processing, and primary storage
answer - c
149. The notable features like keyboards, monitors, GUI were developed in
A) First generation
B) Second generation
C) Third generation
D) Fourth generation
answer - c
150. UNIVAC is
A) Universal Automatic Computer
B) Universal Array Computer
C) Unique Automatic Computer
D) Unvalued Automatic Computer
answer - a
151. Which is the highest form?
A) Data
B) Information
C) Knowledge
D) All of above
answer - c
152. Who is credited with the idea of using punch cards to control patterns in a waving machine?
A) Pascal
B) Hollerith
C) Babbage
D) Jacquard
answer - d
153. What is an interpreter?
A) An interpreter does the conversion line by line as the program is run
B) An interpreter is the representation of the system being designed
C) An interpreter is a general purpose language providing very efficient execution
D) None of the above
answer - a
154. Which is a semi conductor memory?
A) Dynamic
B) Static
C) Bubble
D) Both a & b
answer - d
155. RJ45 UTP cable has ________ Cables.
A) 2 pair
B) 3 pair
C) 4 pair
D) 5 pair
answer - c
156. Which of the following is not a valid size of a Floppy Disk?
A) 8?
B) 5 ¼?
C) 3 ½?
D) 5 ½?
answer - d
157. The earliest calculating devices are
A) Abacus
B) Clock
C) Difference Engine
D) None of these
answer - a
158. Word length of a Personal Computer is ___
A) 4 bits
B) 8 bits
C) 16 bits
D) 64 bits
answer - b
159. What was the first computer to perform all calculation using electronics rather than wheels, ratchets, or mechanical switches?
A) Mark I
B) ABC
C) Z3
D) None of above
answer - b
160. A directly accessible appointment calendar is feature of a __ resident package
A) CPU
B) Memory
C) Buffer
D) ALU
answer - b
161. Which unit converts computer data into human readable form?
A) Input unit
B) Output unit
C) ALU
D) Control Unit
answer - b
162. The full form of ALU is
A) Arithmetic Logic Unit
B) Array Logic Unit
C) Application Logic Unit
D) None of above
answer - a
163. What produces useful information out of data?
A) Computer
B) Processing
C) Programming
D) none of above
answer - b
164. Which of the following device was not invented by Babbage?
A) Pascaline
B) Difference Engine
C) Analytical Engine
D) None of above
answer - a
165. A digital computer did not score over an analog computer in terms of
A) Speed
B) Accuracy
C) Reliability
D) Cost
answer - b
166. Which number system is usually followed in a typical 32-bit computer?
A) Binary
B) Decimal
C) Hexadecimal
D) Octal
answer - a
167. A computer has very low failure rate because it uses electronic components. It produces very consistent results. This is highlighted by which of the feature of computer?
A) Accuracy
B) Reliability
C) Versatility
D) Automatic
answer - b
168. A paper printout of a document is known as
A) Softcopy output
B) Hardcopy output
C) Permanent Output
D) All of above
answer - b
169. Which electronic component was made out of semiconductor material?
A) Vacuum tubes
B) Transistors
C) Ics
D) All of above
answer - c
170. The act of retrieving existing data from memory is called
A) Read-out
B) Read from
C) Read
D) All of above
answer - d
171. Which part of the computer is used for calculating and comparing?
A) Disk unit
B) Control unit
C) ALU
D) Modem
answer - c
172. ABC is a
A) Special purpose computer
B) General purpose computer
C) All Purpose Computer
D) None of above
answer - a
173. The computer code for the interchange of information between terminals is
A) ASCII
B) BCD
C) EBCDIC
D) All of above
answer - a
174. When was the X window system born?
A) 1984
B) 1989
C) 1988
D) 1990
answer - A
175. What is the first stage in software development?
A) Specification and design
B) Testing
C) System Analysis
D) Maintenance
answer - C
176. Which of the following is valid statement?
A) Data in itself is useless unless it is processed
B) The data that is processed is called a program
C) The data which is not yet processed is information
D) Information is processed by computer to generate data.
answer - A
177. The Second Generation Computer was based on ________.
A) Vacuum Tube
B) Silicon Chips
C) Transistor
D) Bio Chips
answer - C
178. EBCDIC stands for
A) Extended Binary Coded Decimal Interchange Code
B) Extended Bit Code Decimal Interchange Code
C) Extended Bit Case Decimal Interchange Code
D) Extended Binary Case Decimal Interchange Code
answer - A
179. Personnel who design, program, operates and maintains computer equipment refers to
A) Console-operator
B) Programmer
C) Peopleware
D) System Analyst
answer - C
180. IBM System/360 is
A) Mainframe Computer
B) Mini Computers
C) Micro Computers
D) None of above
answer - A
181. A system is
A) an integration of different units so as to achieve an objective
B) input unit
C) input and output unit
D) input, output and storage units
answer - A
182. Which of the following programming language started from second generation?
A) COBOl
B) BASIC
C) C
D) LISP
answer - A
183. The translator program used in assembly language is called
A) Compiler
B) Interpreter
C) Assembler
D) Translator
answer - C
184. EEPROM stands for
A) Electrically Erasable Programmable Read Only Memory
B) Easily Erasable Programmable Read Only Memory
C) Electronic Erasable Programmable Read Only Memory
D) None of the above
answer - A
185. Regarding data, computers are very good at
A) store
B) Processing
C) retrieve
D) All of above
answer - D
186. Bit map terminal
A) support display containing multiple window
B) require considerable amount of video RAM
C) requires tremendous amount of copying and hence low performance
D) all of above
answer - D
187. First generation computers used _________ for memory
A) vacuum tubes
B) silicon chips
C) magnetic drum
D) RAM
answer - C
188. Which of the following memories allows simultaneous read and write operations?
A) ROM
B) RAM
C) EPROM
D) None of above
answer - B
189. EPROM can be used for
A) Erasing the contents of ROM
B) Reconstructing the contents of ROM
C) Erasing and reconstructing the contents of ROM
D) Duplicating ROM
answer - C
190. ENIAC uses
A) Decimal Numbering System
B) Octal Numbering System
C) Binary Numbering System
D) Hexadecial Numbering System
answer - A
191. A term associated with the comparison of processing speeds of different computer system is:
A) EFTS
B) MPG
C) MIPS
D) CPS
answer - C
192. which of the following is problem oriented language?
A) High level language
B) Machine language
C) Assembly language
D) Low level language
answer - A
193. A 32 bit microprocessor has the word length equal to
A) 2 byte
B) 32 byte
C) 4 byte
D) 8 byte
answer - C
194. The term GIGO is related to
A) Accuracy
B) Reliability
C) Versatility
D) Automatic
answer - A
195. Web cam is an
A) input unit device
B) output unit device
C) processing device
D) Input and Output device
answer - A
196. Bit stands for
A) Binary digits
B) bit of system
C) a part of byte
D) All of above
answer - A
197. Access time is
A) seek time + latency time
B) seek time
C) seek time ? latency time
D) latency time
answer - A
198. Which device can understand difference between data & programs?
A) Input device
B) Output device
C) Memory
D) Microprocessor
answer - D
199. Which of the following is a read only memory storage device?
A) Floppy Disk
B) CD-ROM
C) Hard Disk
D) None of these
answer - B
200. Symbolic logic was discovered by
A) George Boole
B) Herman Hollerith
C) Van Neumann
D) Basic Pascal
answer - A


201. Which of the following is not valid statement?
A) Hard is referred to mean something temporary
B) Hard is used to mean something tangible
C) Soft is used to mean something permanent
D) Soft is used to mean something tangible
answer - B
202. Digital devices are
A) Digital Clock
B) Automobile speed meter
C) Clock with a dial and two hands
D) All of them
answer - A
203. Primary memory stores
A) Data alone
B) Programs alone
C) Results alone
D) All of these
answer - D
204. After copying the content how many times can you paste?
A) 1
B) 16
C) 32
D) Many
answer - D
205. WAN stands for
A) Wap Area Network
B) Wide Area Network
C) Wide Array Net
D) Wireless Area Network
answer - B
206. An error in computer data is called
A) Chip
B) Bug
C) CPU
D) Storage device
answer - B
207. The instructions for starting the computer are house on
A) Random access memory
B) CD-Rom
C) Read only memory chip
D) All of above
answer - C
208. 1 nibble equals to
A) 1 bits
B) 2 bits
C) 4 bits
D) 8 bits
answer - C
209. Perforated paper used as input of output media is known as
A) paper tapes
B) magnetic tape
C) punched papers tape
D) card punch
answer - A
210. The secondary storage devices can only store data but they cannot perform
A) Arithmetic Operation
B) Logic operation
C) Fetch operations
D) Either of the above
answer - D
211. Which American computer company is called Big Blue?
A) Microsoft
B) Compaq Corp
C) IBM
D) Tandy Svenson
answer - C
212. It was in 2028 BS the _________ was brought in to calculate census data.
A) IBM 1400
B) IBM 1401
C) ICL 2950
D) None of above
answer - B
213. Who is the inventor of ABC Computer?
A) John v. Atanasoff
B) Clifford Berry
C) Both of above
D) None of above
answer - C
214. Which of the following is the largest unit?
A) data
B) field
C) record
D) database file
answer - D
215. Find out who is not the inventor of transistors among following names
A) John Burdeen
B) William Shockley
C) Walter Brattain
D) Lee de Forest
answer - D
216. Which of the following is not true for a magnetic disk?
A) It is expensive relative to magnetic tape
B) It provides only sequential access to stored data
C) Users can easily update records by writing over the old data
D) All of above
answer - B
217. A disadvantage of the laser printer is
A) It is quieter than an impact printer
B) It is very slow
C) The output is of a lower quality
D) None of the above
answer - D
218. The most commonly used standard data code to represent alphabetical, numerical and punctuation characters used in electronic data processing system is called
A) ASCII
B) EBCDIC
C) BCD
D) All of above
answer - A
219. Which access method is used to access cassette tape?
A) Direct
B) Sequential
C) Both of the above
D) None of the above
answer - B
220. A Compiler is ____
A) a combination of computer hardware
B) a program which translates from one high-level language to another
C) a program which translates from one high-level to a machine level language
D) None of these
answer - C
221. Which unit holds data temporarily?
A) Input unit
B) Secondary storage unit
C) Output Unit
D) Primary Memory Unit
answer - D
222. The computer size was very large in
A) First Generation
B) Second Generation
C) Third Generation
D) Fourth Generation
answer - A
223. A name or number used to identify storage location devices?
A) A byte
B) A record
C) An address
D) All of above
answer - C
224. Which of the following is not computer language?
A) High level language
B) Medium level language
C) Low level language
D) All of the above
answer - B
225. Reading data is performed in magnetic disk by
A) Read/write leads
B) Sectors
C) Track
D) Lower surface
answer - A
226. IBM 7000 digital computer
A) Belongs to second generation
B) Uses VLSI
C) Employs semiconductor memory
D) Has modular constructions
answer - D
227. Which of the following is not electro-mechanical computer?
A) Mark I
B) ABC
C) Zuse
D) UNIVAC
answer - D
228. The term ‘computer’ is derived from
A) Greek language
B) Sanskrit language
C) Latin language
D) German language
answer - C
229. Which statement is valid about magnetic tape?
A) It is a plastic ribbon
B) It is coated on both sides with iron oxide
C) It can be erased and reused
D) All of above
answer - D
230. Which of the following is first generation computer?
A) EDSAC
B) IBM 1401
C) CDC 1604
D) ICL 2950
answer - A
231. A hard copy would be prepared on a
A) Line printer
B) Dot matrix Printer
C) Typewriter terminal
D) All of the above
answer - D
232. The term GIGO is related to which characteristics of computers?
A) Speed
B) Automatic
C) Accuracy
D) Reliability
answer - C
233. Which of the following programming language were used in first generation computers?
A) Machine language
B) Assembly language
C) Both of above
D) None of above
answer - A
234. To locate a data item for storage is
A) Field
B) Feed
C) Database
D) Fetch
answer - D
235. Who used punched cards practically for the first time in the history of computers?
A) Charles Babbage
B) Dr. Herman Hollerith
C) Howard Aikin
D) Joseph Jacquard
answer - B
236. Hard disk is coated in both sides with
A) Magnetic metallic oxide
B) Optical metallic oxide
C) Carbon layer
D) All of the above
answer - A
237. Which of the following term means to reckon?
A) putare
B) com
C) computa
D) computar
answer - A
238. An input /output device at which data enters or leaves a computer system is
A) Keyboard
B) Terminal
C) Printer
D) Plotter
answer - B
239. Which of the following is first generation of computer
A) EDSAC
B) IBM-1401
C) CDC-1604
D) ICL-2900
answer - A
240. A name or number used to identify a storage location is called
A) A byte
B) A record
C) An address
D) All of above
answer - C
241. Computer professionals working in a computer centre are
A) Software
B) Firmware
C) Hardware
D) Humanware
answer - D
242. The first general purpose electronic computer in the world was
A) UNIVAC
B) EDVAC
C) ENIAC
D) All of above
answer - C
243. The contents of information are stored in
A) Memory data register
B) Memory address register
C) Memory arithmetic registers
D) Memory access register
answer - A
244. Which of the following is correct full form of BCD?
A) Binary Coded Decimal
B) Bit Coded Decimal
C) Binary Coded Digit
D) Bit Coded Digit
answer - A
245. Which was the world’s first microcomputer that used Intel 80386 microprocessor chip?
A) IBM PS/2
B) HP-9830
C) DeskPro-386
D) IBM-360
answer - C
246. The qualitative or quantitative attribute of a variable or set of variables is termed as
A) data
B) information
C) both of above
D) none of above
answer - A
247. Main storage is also called
A) Accumulator
B) Control Unit
C) Register Unit
D) Memory
answer - D
248. Which of the following are (is) considered to be video component?
A) Resolution
B) Color depth
C) Refresh rate
D) All of the alcove
answer - D
249. For what Antikyathera was used?
A) For counting
B) For Calculating tax collection
C) For calculating astronomical positions
D) For calculating firing weapons
answer - C
250. Memory unit is one part of
A) Input device
B) Control unit
C) Output device
D) Central Processing Unit
answer - D
251. Microprocessors can be used to make
A) Computer
B) Digital systems
C) Calculators
D) All of the above
answer - D
252. Which statement is valid about computer program?
A) High level languages must be converted into machine language to execute
B) High level langage programs are more efficient and faster to execute
C) It is more difficult to identify errors in high level language program than in low level programs
D) All of above
answer - A
253. By programmable machine we mean
A) computers
B) modern television
C) washing machines
D) anything that can be set to perform different taks with suitable programs
answer - D
254. Which of the following is a secondary memory device?
A) Keyboard
B) Disk
C) ALU
D) All of the above
answer - B
255. The memory which is programmed at the time it is manufactured
A) ROM
B) RAM
C) PROM
D) EPROM
answer - C
256. One of the popular mass storage device is CD ROM. What does CD ROM stand for?
A) Compactable Read Only Memory
B) Compact Data Read Only Memory
C) Compactable Disk Read Only Memory
D) Compact Disk Read Only Memory
answer - D
257. Identify the true statement
A) Computers are 100% accurate but it can suffer from GIGO
B) Computers are reliable because they use electronic component which have very low failure rate
C) Computer is never tired and does not suffer from boredom
D) All of above
answer - D
258. FORTRAN is
A) File Translation
B) Format Translation
C) Formula Translation
D) Floppy Translation
answer - C
259. The programs which are as permanent as hardware and stored in ROM is known as
A) Hardware
B) Software
C) Firmware
D) ROM ware
answer - C
260. Which of the following memories must be refreshed many times per second?
A) Static RAM
B) Dynamic RAM
C) EPROM
D) ROM
answer - B
261. What do you call the translator which takes assembly language program as input & produce machine language code as output?
A) Compiler
B) Interpreter
C) Debugger
D) Assembler
answer - D
262. Serial access memories are useful in applications where
A) Data consists of numbers
B) Short access time is required
C) Each stored word is processed differently
D) Data naturally needs to flow in and out in serial form
answer - D
263. In ________ mode, the communication channel is used in both directions at the same time?
A) Full-duplex
B) Simplex
C) Half-duplex
D) None of the above
answer - A
264. Who invented Slide Rules?
A) John Napier
B) William Oughtred
C) Gottfried Leibnitz
D) Blaise Pascal
answer - B
265. The proper definition of a modern digital computer is
A) An electronic automated machine that can solve problems involving words and numbers
B) A more sophistic and modified electronic pocket calculator
C) Any machine that can perform mathematical operations
D) A machine that works on binary code
answer - A
266. Memory is made up of
A) Set of wires
B) Set of circuits
C) Large number of cells
D) All of these
answer - C
267. Which of the following is the most powerful computers?
A) Mainframe Computer
B) Mini Computers
C) Micro Computers
D) Super Computers
answer - D
268. Which of the printers used in conjunction with computers uses dry ink powder?
A) Daisy wheel printer
B) Line printer
C) Laser printer
D) Thermal printer
answer - C
269. What is the path from which data flow in a computer system is knon as
A) Car
B) Bus
C) Truck
D) Road
answer - B
270. Which term is used to describe RAM?
A) Dynamic RAM (DRAM)
B) Static RAM (SRAM)
C) Video RAM (VRAM)
D) All of the above
answer - D
271. In which year was chip used inside the computer for the first time?
A) 1964
B) 1975
C) 1999
D) 1944
answer - B
272. Assembly language started to be used from
A) first generation computers
B) second generation computers
C) third generation computers
D) fourth generation computers
answer - B
273. Which technology is more reliable?
A) Mechanical
B) Electro-Mechanical
C) Electronic
D) For reliability it does not matter. So all of above are reliable
answer - C
274. Which of the following is not an XT microprocessor?
A) 8006
B) 8086
C) 8088
D) None of above
answer - D
275. Hard disk is coated in both side with
A) Magnetic metallic oxide
B) Optical metallic oxide
C) Carbon layer
D) All of the above
answer - A
276. ASCII stands for
A) American Stable Code for International Interchange
B) American Standard Case for Institutional Interchange
C) American Standard Code for Information Interchange
D) American Standard Code for Interchange Information
answer - C
277. Raw facts and figures about any particular topic are
A) Information
B) facts
C) data
D) none of above
answer - C
278. A computer can solve more than one kind of problem. This is related to which of the following characteristics?
A) Accuracy
B) Reliability
C) Versatility
D) Automatic
answer - C
279. From which generation computers the printers were used?
A) first
B) second
C) third
D) fourth
answer - B
280. How many symbols exist in Baudot code?
A) 32
B) 116
C) 58
D) 76
answer - A
281. Following IC chip integrates 100 thousands electronic components per chip
A) SSI
B) MSI
C) LSI
D) VLSI
answer - C
282. An application program that helps the user to change any number and immediately see the result of that change is
A) Desktop publishing program
B) Database
C) Spreadsheet
D) All of above
answer - C
283. In 1830, Charles Babbage designed a machine called the Analytical Engine which he showed at the Paris Exhibition. In which year was it exhibition?
A) 1820
B) 1860
C) 1855
D) 1870
answer - C
284. What is the name of the new color laptop computer which is powered by a 386 processor at 33 MHz and is built by Epson?
A) AX3/33
B) NEC-20
C) Magnum 2000
D) HCL-3000
answer - A
285. In analog computer
A) Input is first converted to digital form
B) Input is never converted to digital form
C) Output is displayed in digital form
D) All of the above
answer - B
286. Which of the following computer is not invented by J.P. Eckert and John Mauchly?
A) ENIAC
B) EDVAC
C) UNIVAC
D) EDSAC
answer - D
287. When was the company named IBM?
A) 1914
B) 1924
C) 1975
D) None of above
answer - B
288. Which of the following storage device can store the largest amount of data?
A) Hard Disks
B) Flash Disks
C) Blu-Ray Disks
D) DVDs
answer - A
289. Who invented Mark I?
A) Howard Aikin
B) J. P. Eckert
C) John Mauchley
D) John v. Atanasoff
answer - A
290. ALU is
A) Arithmetic Logic Unit
B) Array Logic Unit
C) Application Logic Unit
D) None of above
answer - A
291. A computer program that converts an entire program into machine language at one time is called a/an
A) Interpreter
B) CPU
C) Compiler
D) Simulator
answer - C
292. When did arch rivals IBM and Apple Computers Inc. decide to join hands?
A) 1978
B) 1984
C) 1990
D) 1991
answer - D
293. The purpose of vacuum tube was to NOT ack like
A) an amplifier
B) a switch
C) a router
D) None of above
answer - C
294. As compared to diskettes, the hard disks are
A) More expensive
B) More portable
C) Less rigid
D) Slowly accessed
answer - A
295. Which of the following is the most quickly accessible storage?
A) RAM
B) Registers
C) Disks
D) Pen Drive
answer - B
296. The octal equivalence of 111010 is
A) 81
B) 72
C) 71
D) None of above
answer - B
297. Excessive parallel processing is related to
A) First generation
B) Fourth generation
C) Fifth Generation
D) Third generation
answer - C
298. second generation computers were developed during
A) 1949 to 1955
B) 1956 to 1965
C) 1965 to 1970
D) 1970 to 1990
answer - B
299. What do you call a single point on a computer screen?
A) Cell
B) Element
C) Pixel
D) Bit
answer - C

300. Mostly which of the following device is used to carry user files?
A) Floppy Disk
B) Hard Disk
C) RAM
D) CDROM
answer - A


301. Which of the following computer implemented binary numbers, perform calculations using electronics and implemented separate computation and memory for the first time?
A) Mark I
B) ABC
C) Z3
D) None of above
answer - B

302. FORTRAN is a programming language. What does FORTRAN stand for?
A) File Translation
B) Format Translation
C) Formula Translation
D) Floppy Translation
answer - C

303. Which of the following memories needs refreshing?
A) SRAM
B) DRAM
C) ROM
D) All of above
answer - B

304. Can you tell what passes into and out from the computer via its ports?
A) Data
B) Bytes
C) Graphics
D) Pictures
answer - A

305. An output device that uses words or messages recorded on a magnetic medium to produce audio response is
A) Magnetic tape
B) Voice response unit
C) Voice recognition unit
D) Voice band
answer - B
306. Which of the items below are considered removable storage media?
A) Removable hard disk cartridges
B) (Magneto-optical) disk
C) Flexible disks cartridges
D) All of the above
answer - D
307. Which of the following is not purely output device?
A) Screen
B) Printer
C) Speaker
D) Plotter
answer - A
308. Who developed a mechanical device in the 17th century that could add, subtract, multiple, divide and find square roots?
A) Napier
B) Babbage
C) Pascal
D) Leibniz
answer - D
309. The first Macintosh computer was from
A) First generation
B) Second generation
C) Third generation
D) Fourth generation
answer - D
310. Which of the following is not a form of data?
A) numbers and characters
B) images
C) sound
D) none of above
answer - D
311. Which is not a computer classification?
A) mainframe
B) maxframe
C) mini
D) notebook
answer - B
312. The control unit of a microprocessor
A) Stores data in the memory
B) Accepts input data from keyboard
C) Performs arithmetic/logic function
D) None of above
answer - D
313. Which of the following is internal memory?
A) Disks
B) Pen Drives
C) RAM
D) CDs
answer - C
314. Which operation is not performed by computer
A) Inputting
B) Processing
C) Controlling
D) Understanding
answer - D
315. Floppy disks which are made from flexible plastic material are also called?
A) Hard disks
B) High-density disks
C) Diskettes
D) Templates
answer - C
316. The magnetic storage chip used to provide non-volatile direct access storage of data and that have no moving parts are known as
A) Magnetic core memory
B) Magnetic tape memory
C) Magnetic disk memory
D) Magnetic bubble memory
answer - D
317. A collection of related instructions organized for a common purpose is referred to as
A) File
B) Database
C) Program
D) None of above
answer - C
318. Plotter accuracy is measured in terms of repeatability and
A) Buffer size
B) Resolution
C) Vertical dimensions
D) Intelligence
answer - B
319. Computer instructions written with the use of English words instead of binary machine code is called
A) Mnemonics
B) Symbolic code
C) Gray codes
D) Opcode
answer - B
320. Which language is directly understood by the computer without translation program?
A) Machine language
B) Assembly language
C) High level language
D) None of above
answer - A
321. On which aspect the analog computers are better than digital?
A) Speed
B) Accuracy
C) Reliability
D) Automatic
answer - B
322. Which of the following processors use RISC technology?
A) 486dx
B) Power PC
C) 486sx
D) 6340
answer - B
323. Which of the following machine was not invented by Charles Babbage?
A) Tabulating Machine
B) Analytical Engine
C) Difference Engine
D) Both C and D
answer - A
324. How many numbers could ENIAC store in its internal memory
A) 100
B) 20
C) 80
D) 40
answer - B
325. The subject of cybernetics deals with the science of
A) Genetics
B) Control and communication
C) Molecular biology
D) Biochemistry
answer - B
326. Why ABC is considered electro-mechanical computer?
A) Because it was invented before electronic computers were developed
B) Because there are wheels, drums, bars to rotate and move to produce result
C) Because they use the flow of electrons in different component
D) None of above
answer - B
327. Binary circuit elements have
A) One stable state
B) Two stable state
C) Three stable state
D) None of above
answer - B
328. Which of the following is used for manufacturing chips?
A) Control bus
B) Control unit
C) Parity unit
D) Semiconductor
answer - D
329. Which of the following is not a micro computer?
A) Laptop PCs
B) Tablet PCs
C) Desktop PCs
D) None of above
answer - D
330. The value of each bead in earth is
A) 1
B) 3
C) 5
D) 7
answer - A
331. When did John Napier develop logarithm?
A) 1416
B) 1614
C) 1641
D) 1804
answer - B
332. Which of the following terms is the most closely related to main memory?
A) Non volatile
B) Permanent
C) Control unit
D) Temporary
answer - D
333. Which was the world’s first minicomputer and when was it introduced?
A) PDP-I, 1958
B) IBM System/36, 1960
C) PDP-II, 1961
D) VAX 11/780, 1962
answer - A
334. A group of magnetic tapes, videos or terminals usually under the control of one master is
A) Cylinder
B) Surface
C) Track
D) Cluster
answer - D
335. The word length of a computer is measured in
A) Bytes
B) Millimeters
C) Meters
D) Bits
answer - D
336. What type of memory is not directly addressable by the CPU and requires special softw3are called EMS (expanded memory specification)?
A) Extended
B) Expanded
C) Base
D) Conventional
answer - B
337. Which unit holds data permanently?
A) Input unit
B) Secondary storage unit
C) Output Unit
D) Primary Memory Unit
answer - B
338. Before a disk can be used to store data. It must be_______
A) Formatted
B) Reformatted
C) Addressed
D) None of the above
answer - A
339. Computer system comprises of major units
A) input unit, output unit, control unit
B) input unit, output unit, control unit and storage
C) input unit, output unit, central processing unit and storage unit
D) input, output and storage units
answer - C
340. The first general purpose electronic digital computer in the world was
A) UNIVAC
B) EDVAC
C) ENIAC
D) All of above
answer - C
341. Signals can be analog or digital and a computer that processes the both type of signals is known as
A) Analog computer
B) Digital Computer
C) Hybrid Computer
D) Mainframe Computer
answer - C
342. High level language is also called
A) Problem oriented language
B) Business oriented language
C) Mathematically oriented language
D) All of the above
answer - D
343. Human beings are referred to as Homosapinens, which device is called Silico Sapiens?
A) Monitor
B) Hardware
C) Robot
D) Computer
answer - D
344. Which of the following file organization is most efficient for a file with a high degree of file activity?
A) Sequential
B) ISAM
C) VSAM
D) B-Tree Index
answer - A
345. Which of the following is associated with error detector?
A) Odd parity bit
B) Even parity bit
C) Both of the above
D) None of above
answer - C
346. Magnetic tape can serve as
A) Secondary storage media
B) Output media
C) Input media
D) All of the above
answer - A
347. Which company is the biggest player in the microprocessor industry?
A) Motorola
B) IBM
C) Intel
D) AMD
answer - C
348. The first digital computer built with IC chips was known as
A) IBM 7090
B) Apple ? 1
C) IBM System / 360
D) VAX-10
answer - C
349. EBCDIC can code up to how many different characters?
A) 256
B) 16
C) 32
D) 64
answer - A
350. MICR stands for
A) Magnetic Ink Character Reader
B) Magnetic Ink Code Reader
C) Magnetic Ink Cases Reader
D) None
answer - A
351. Number crunchier is the informal name for
A) Mini computer
B) Super computer
C) Microcomputer
D) Mainframe computer
answer - B
352. RATS stand for
A) Regression Analysis Time Series
B) Regression Analysis Time Sharing
C) Real Analysis Series
D) All of above
answer - A
353. Which technology is used in Compact disks?
A) Mechanical
B) Electrical
C) Electro Magnetic
D) Laser
answer - D
354. Different components of the motherboard of a PC unit are linked together by sets of parallel electrical conducting lines. What are these lines called?
A) Conductors
B) Buses
C) Connectors
D) Consecutive
answer - B
355. Which is the first electronic digital computer?
A) ENIAC
B) MARK I
C) Z3
D) ABC
answer - D
356. Which of the following is a storage device?
A) Tape
B) Hard Disk
C) Floppy Disk
D) All of the above
answer - D
357. The metal disks, which are permanently housed in, sealed and contamination free containers are called
A) Hard disks
B) Floppy disk
C) Winchester disk
D) Flexible disk
answer - C
358. A computer program that converts an entire program into machine language is called a/an
A) Interpreter
B) Simulator
C) Compiler
D) Commander
answer - C
359. Intel corporation produces chips for which computers?
A) IBM PCs
B) Apple/Macintosh PCs
C) Both of above
D) None of above
answer - A
360. The first microprocessor built by the Intel corporation was called
A) 8008
B) 8080
C) 4004
D) 8800
answer - C
361. Which of the following is not a class of computers based on size?
A) Mainframe Computers
B) Mini Computers
C) Micro Computers
D) Super Computers
answer - D
362. Who invented EDSAC?
A) John v. Neumann
B) J.p. Eckert and John Mauchley
C) Maurice Wilkes
D) Howard Aiken
answer - C
363. EEPROM stands for
A) Electrically Erasable Programmable Read Only Memory
B) Electronic Erasable Programmable Read Only Memory
C) Easily Erasable Programmable Read Only Memory
D) Easily Erasable Programmable Read Only Memory
answer - A
364. Which of the following is a class of computers based on model?
A) Digital Computer
B) Hybrid Computers
C) Analog Computers
D) AT Computers
answer - D
365. What are the computers called that performs calculations and comparisons usually in the binary numbering system?
A) Analog Computers
B) Digital Computers
C) Hybrid Computers
D) None of above
answer - B
366. ASCII stands for
A) American Standard Code for Information Interchange
B) American Scientific Code for International Interchange
C) American Standard Code for Intelligence Interchange
D) American Scientific Code for Information Interchange
answer - A
367. The data recording format in most of the modern magnetic tape is
A) 7-bit ASCII
B) 7-bit EBCDIC
C) 8-bit ASCII
D) 8-bit EBCDIC
answer - D
368. Why ABC computer is called so?
A) Because it was developed by Atanasoff and Berry
B) Because it was thought to be the first computer so named with first alphabets of English
C) Both of above are the reason to name the computer ABC
D) None of above are true
answer - A
369. Who designed the first electronics computer ? ENIAC/
A) Von Neumann
B) Joseph M Jacquard
C) J. P. Eckert and J. W. Mauchly
D) All of above
answer - C
370. Central Processing Unit is combination of
A) Control and storage
B) Control and output unit
C) Arithmetic logic and input unit
D) Arithmetic logic and control unit
answer - D
371. IBM 1401 computer was
A) Mainframe Computer
B) Mini Computers
C) Micro Computers
D) None of above
answer - A
372. Time during which a job is processed by the computer is
A) Delay times
B) Real time
C) Execution time
D) Down time
answer - C
373. CD-ROM stands for
A) Compactable Read Only Memory
B) Compact Data Read Only Memory
C) Compactable Disk Read Only Memory
D) Compact Disk Read Only Memory
answer - D
374. Which unit converts user data into machine readable form?
A) Input unit
B) Output unit
C) ALU
D) Control Unit
answer - A
375. Which unit is known as nerve center of computer?
A) ALU
B) CU
C) Memory
D) Registers
answer - B
376. What does the disk drive of a computer do?
A) Rotate the disk
B) Read the disk
C) Load a program from the disk into the memory
D) Both b and c
answer - D
377. Access time is
A) seek time + latency time
B) seek time
C) seek time
D) latency time
answer - A
378. Who invented the microprocessor?
A) Marcian E Huff
B) Herman H Goldstein
C) Joseph Jacquard
D) All of above
answer - A
379. MICR stands for
A) Magnetic Ink Character Reader
B) Magnetic Ink Code Reader
C) Magnetic Ink Case Reader
D) None of the above
answer - A
380. The Width of a processor’s data path is measured in bits. Which of the following are common data paths?
A) 8 bits
B) 12 bits
C) 16 bits
D) 32 bits
answer - A
381. MSI is the abbreviation of
A) Medium Scale Integrated
B) Medium System Integrated
C) Medium Scale Intelligent
D) Medium System Intelligent
answer - A
382. IMB launched its first personal computer called IBM-PC in 1981. It had chips from Intel, disk drives from Tandon, operating system from Microsoft, the printer from Epson and the application software from everywhere. Can you name the country which contributed
A) India
B) China
C) Germany
D) Taiwan
answer - D
383. Which statement is valid about interpreter?
A) It translates one instruction at a time
B) Object code is saved for future use
C) Repeated interpretation is not necessary
D) All of above
answer - A
384. Easily reloctable language is
A) Machine language
B) Assembly language
C) High level language
D) Medium level language
answer - B
385. Which of the following memories needs refresh?
A) SRAM
B) DRAM
C) ROM
D) All of above
answer - B
386. Through which device the main components of the computer communicate with each other?
A) Keyboard
B) System Bus
C) Monitor
D) Memory
answer - B
387. What type of device is computer keyboard?
A) Memory
B) Output
C) Storage
D) Input
answer - D
388. Which is the limitation of high level language?
A) Lower efficiency
B) Machine dependence
C) machine level coding
D) None of above
answer - A
389. An example of a digital device can be
A) Digital clock
B) Automobile speed meter
C) Clock with a dial and two hands
D) All of the above
answer - A
390. Which of the following is not true?
A) Transistors are much smaller
B) Transistors produce low heat
C) Transistors were less reliable
D) Transistors were used in radios and other electronic devices
answer - C
391. A characteristic of card systems is:
A) Slowness in processing data
B) Using cards as records of transactions
C) Needing a larger DP staff
D) All of the above
answer - D
392. The full form of EEPROM is
A) Electrically Erasable Programmable Read Only Memory
B) Easily Erasable Programmable Read Only Memory
C) Electronic Erasable Programmable Read Only Memory
D) None of the above
answer - A
393. The original ASCII code used__bits of each byte, reserving that last bit for error checking
A) 5
B) 6
C) 7
D) 8
answer - C
394. A computer programmer
A) Does all the thinking for a computer
B) Can enter input data quickly
C) Can operate all types of computer equipments
D) Can draw only flowchart
answer - A
395. Fifth generation computer is also known as
A) Knowledge information processing system
B) Very large scale integration (VLSI)
C) Both of above
D) None of above
answer - A
396. The commonly used standard data code to represent alphabetical, numerical and punctuation characters used in electronic data processing system is called
A) ASCII
B) EBCDIC
C) BCD
D) All of above
answer - D
397. Which of the following have low failure rate?
A) mechanical devices
B) electronic devices
C) electro-mechanical devices
D) None of above
answer - B
398. Which of the following memories need refresh?
A) SRAM
B) DRAM
C) ROM
D) All of the above
answer - B
399. A typical personal computer used for business purposes would have__ of RAM.
A) 4 KB
B) 16 K
C) 64 K
D) 256 K
answer - D

400. The ALU of a computer normally contains a number of high speed storage element called
A) Semiconductor memory
B) Registers
C) Hard disks
D) Magnetic disk
answer - B




401. Which was the computer conceived by Babbage?
A) Analytical Engine
B) Arithmetic Machine
C) Donald Kunth
D) All of above
answer - A
402. The processing speed of first generation computers was
A) milliseconds
B) microseconds
C) nanoseconds
D) picoseconds
answer - A
403. Model 5100 was ______ in 1957.
A) The first PC built by IBM
B) The first PC built by Apple
C) The first PC built by Motorola
D) The first PC built by Intel
answer - A
404. VGA is
A) Video Graphics Array
B) Visual Graphics Array
C) Volatile Graphics Array
D) Video Graphics Adapter
answer - A
405. A kind of scanner MICR is the short form of
A) Magnetic Ink Character Reader
B) Magnetic Ink Code Reader
C) Magnetic Ink Cases Reader
D) None
answer - A
406. Which of the following is not a class based on size?
A) Mainframe Computer
B) Micro Computer
C) Mini Computer
D) Digital Computer
answer - D
407. Which 8-bit chip was used in many of today’s TRS-80 computers?
A) Z-8000
B) Motorola 6809
C) Z-8808
D) Z-80
answer - D
408. Which of the following disk is fixed disk?
A) Hard Disks
B) Flash Disks
C) Blu-Ray Disks
D) DVDs
answer - A
409. Which of the following professions has not been affected by personal computers?
A) Medical
B) Clerical and law
C) Accounting
D) None of the above
answer - D
410. The word Abacus is derived from Abax, a word from
A) Latin language
B) Greek Language
C) Sanskrit language
D) Ancient Egypt
answer - A
411. In latest generation computers, the instructions are executed
A) Parallel only
B) Sequentially only
C) Both sequentially and parallel
D) All of above
answer - C
412. Which of the following memory medium is not used as main memory system?
A) Magnetic core
B) Semiconductor
C) Magnetic tape
D) Both a and b
answer - C
413. An online backing storage system capable of storing larger quantities of data is
A) CPU
B) Memory
C) Mass storage
D) Secondary storage
answer - C
414. A kind of serial dot-matrix printer that forms characters with magnetically-charged ink sprayed dots is called
A) Laser printer
B) Ink-jet printer
C) Drum printer
D) Chan printer
answer - B
415. Which of the following does not affect the resolution of a video display image?
A) Bandwidth
B) Raster scan rage
C) Vertical and horizontal lines of resolution
D) Screen size
answer - D
416. Which of the following printing devices an output composed of a series of data?
A) Wire matrix printer
B) Band printer
C) Wang image printer
D) Both a and c
answer - D
417. Which of the following is an example of fifth generation computer?
A) PIM/m
B) ICL 2950
C) IBM 1401
D) None of above
answer - A
418. Magnetic disks are the most popular medium for
A) Direct access
B) Sequential access
C) Both of above
D) None of above
answer - C
419. Which of the following is not a third generation computer?
A) IBM 360
B) IBM 1401
C) PDP-8
D) HP2115
answer - B
420. The number of records contained within a block of data on magnetic tape is defined by the
A) Block definition
B) Record contain clause
C) Blocking factor
D) Record per block
answer - C
421. Mark I is also known as
A) American Sequence Controlled Calculator
B) Automatic Sequence Calculating Controller
C) American Sequence Controlled Computer
D) Automatic Sequence Controlled Calculator
answer - D
422. Which of the following registers is loaded with the contents of the memory location pointed by the PC?
A) Memory address registers
B) Memory data registers
C) Instruction register
D) Program counter
answer - C
423. Which of the following are the cheapest memory devices in terms of Cost/Bit?
A) Semiconductor memories
B) Magnetic Disks
C) Compact Disks
D) Magnetic Tapes
answer - C
424. MIS is designed to provide information needed for effective decision making by?
A) Consumers
B) Workers
C) Foremen
D) Managers
answer - D
425. Which is valid statement
A) 1 KB = 1024 Bytes
B) 1 MB = 1024 Bytes
C) 1 KB = 1000 Bytes
D) 1 MB = 1000 Bytes
answer - A
426. Latency time is
A) Time to spin the needed data under head
B) Time to spin the needed data under track
C) Time to spin data under sector
D) All of above
answer - A
427. Who built the first Mechanical Calculator
A) Joseph Marie Jacquard
B) John Mauchly
C) Blaise Pascal
D) Howard Aiken
answer - C
428. The most important advantage of a video disk is
A) Compactness
B) Potential capacity
C) Durability
D) Cost effectiveness
answer - B
429. Which of the following generation computers had expensive operation cost?
A) First
B) Second
C) Third
D) Fourth
answer - A
430. An IBM system/38 represents the computer class of:
A) Small-scale computer
B) Medium-scale computer
C) Large-scale computer
D) Super computer
answer - A
431. Another word for a daisy wheel printer
A) Petal printer
B) Golf ball printer
C) Laser printer
D) Line printer
answer - B
432. Cursor is a ____
A) Pixel
B) Thin blinking line
C) Pointing device
D) None of these
answer - B
433. Which device is used to backup the data?
A) Floppy Disk
B) Tape
C) Network Drive
D) All of the above
answer - D
434. Which of the following printers are you sure will not to use if your objective is to print on multi carbon forms?
A) Daisy wheel
B) Dot matrix
C) Laser
D) Thimble
answer - C
435. Which of the following items are examples of storage devices?
A) Floppy / hard disks
B) CD-ROMs
C) Tape devices
D) All of the above
answer - D
436. ASCII and EBCDIC are the popular character coding systems. What does ASCII stand for?
A) American Stable Code for International Interchange
B) American Standard Case for Institutional Interchange
C) American Standard Code for Information Interchange
D) American Standard Code for Interchange Information
answer - C
437. Which computers are used as servers for any medium sized organizations?
A) Mainframe Computer
B) Mini Computers
C) Micro Computers
D) Super Computers
answer - B
438. Slide Rules was invented in
A) 1614
B) 1617
C) 1620
D) None of above
answer - C
439. A normal CD-ROM usually can store up to __________data?
A) 680 KB
B) 680 Bytes
C) 680 MB
D) 680 GB
answer - C
440. Which of the following required large computer memory?
A) Imaging
B) Graphics
C) Voice
D) All of above
answer - D
441. Which was the computer conceived by Babbage?
A) Analytical engine
B) Arithmetic machine
C) Donald Knuth
D) All of above
answer - A
442. The lower deck of an abacus is known as
A) heaven
B) sky
C) earth
D) floor
answer - C
443. All modern computer operate on
A) Information
B) Floppies
C) Data
D) Word
answer - C
444. The computer that can input analog signals and return result in digital form
A) Analog Computers
B) Digital Computers
C) Hybrid Computers
D) Mainframe Computers
answer -C
445. Offline device is
A) A device which is not connected to CPU
B) A device which is connected to CPU
C) A direct access storage device
D) An I/O device
answer - A
446. What is the latest write-once optical storage media?
A) Digital paper
B) Magneto-optical disk
C) WORM disk
D) CD-ROM disk
answer - D
447. Which of the following programming language started from second generation?
A) LISP
B) C
C) QBASIC
D) FORTRAN
answer - D
448. Which one of the following input device is user-programmable?
A) Dumb terminal
B) Smart terminal
C) VDT
D) Intelligent terminal
answer - D
449. Floppy disks typically in diameter
A) 3?
B) 5.25?
C) 8?
D) All of above
answer - D
450. Current SIMMs have either __ or __ connectors (pins)
A) 9 or 32
B) 30 or 70
C) 28 or 72
D) 30 or 72
answer - D
451. Dot-matrix is a type of
A) Tape
B) Printer
C) Disk
D) Bus
answer - B
452. Which is not consisted in a processor
A) ALU
B) CU
C) Memory
D) Registers
answer - C
453. IBM 1401 is the first computer to enter in Nepal. It belonged to
A) First Generation
B) Second Generation
C) Third Generatio
D) Frouth Generation
answer - B
454. The Third Generation Computer was made with ________.
A) Vacuum Tube
B) Discrete Components
C) IC
D) Bio Chips
answer - C
455. Which of the following are the two main components of the CPU?
A) Control Unit and Registers
B) Registers and Main Memory
C) Control unit and ALU
D) ALU and bus
answer - C
456. Fifth generation computer is also known as
A) Knowledge information processing system
B) Very large scale integration
C) Both of above
D) None of above
answer - A
457. Second Generation computers were developed during
A) 1949 to 1955
B) 1956 to 1965
C) 1965 to 1970
D) 1970 to 1990
answer - B
458. What is the name of the computer terminal which gives paper printout?
A) Display screen
B) Soft copy terminal
C) Hard copy terminal
D) Plotter
answer - C
459. Programs are executed on the basis of a priority number in a
A) Batch processing system
B) Multiprogramming
C) Time sharing
D) None of these
answer - B
460. When was Apple Macintosh II microcomputer introduced in the market?
A) 1964
B) 1970
C) 1983
D) 1986
answer - C
461. When was the world’s first laptop computer introduced in the market and by whom?
A) Hewlett-Packard
B) Epson, 1981
C) Laplink traveling software In1982
D) Tandy model-2000, 1985
answer - B
462. Today’s computer giant IBM was earlier known by different name which was changed in 1924. What was that name?
A) Computer Tabulating Recording Co.
B) The Tabulator Ltd.
C) International Computer Ltd.
D) None of above
answer - A
463. The personnel who deals with the computer and its management put together are called
A) Software
B) Human ware
C) Firmware
D) Hardware
answer - B
464. Which of the following is input device?
A) scanner
B) speaker
C) monitor
D) projector
answer - A
465. Which of the following is true?
A) Fields are composed of bytes
B) Records are composed of fields
C) Fields are composed of characters
D) All of above
answer - D
466. Who built the world’s first electronic calculator using telephone relays, light bulbs and batteries?
A) Claude Shannon
B) Konrard Zues
C) George Stibits
D) Howard H. Aiken
answer - C
467. WAN is a most used abbreviation in Newtorking, what is its full form?
A) WAP Area Network
B) Wide Area Network
C) Wide Array of Network
D) Wireless Access Network
answer - B
468. In which language is source program written?
A) English
B) Symbolic
C) High level
D) Temporary
answer - C
469. Which of the following is correct acronym of VGA?
A) Video Graphics Array
B) Visual Graphics Array
C) Volatile Graphics Array
D) Video Graphics Adapter
answer - A
470. A song being played on comptuer speaker is
A) hard output
B) soft output
C) both hard and soft output
D) neither hard nor soft output
answer - B
471. In the IBM PC-At, what do the words AT stand for
A) Additional Terminals
B) Advance technology
C) Applied technology
D) Advanced terminology
answer - B
472. Size of the primary memory of a PC ranges between
A) 2KB to 8KB
B) 64KB & 256KB
C) 256KB & 640KB
D) None of these
answer - C
473. What is the number of read-write heads in the drive for a 9-trac magnetic tape?
A) 9
B) 16
C) 18
D) 27
answer - A
474. Apple company used chips from ______ for its computers
A) Intel
B) Motorola
C) Both of above
D) None of above
answer - B
475. Which of the following is a feature of fifth generation computers?
A) Use of natural language
B) artificial intelligence
C) bio-chips
D) All of above
answer - D
476. Charles Babbage was awarded by Royal Society for his
A) Difference Engine
B) Analytic Engine
C) Binary System in Analytic Engine
D) His concept of input, mill, output and storage
answer - A
477. A computer which CPU speed around 100 million instruction per second and with the word length of around 64 bits is known as
A) Super computer
B) Mini computer
C) Micro computer
D) Macro computer
answer - A
478. When we look at the cost, which of the following computer is most expensive?
A) Mainframe Computer
B) Mini Computers
C) Micro Computers
D) Super Computers
answer - D
479. Which of the following will happen when data is entered into a memory location?
A) It will add to the content of the location
B) It will change the address of the memory location
C) It will erase the previous content
D) It will not be fruitful if there is already some data at the location
answer - C
480. Which device is used as the standard pointing device in a Graphical User Environment?
A) Keyboard
B) Mouse
C) Joystick
D) Track ball
answer - B
481. Mini computers and micro computers are from which generation of computers?
A) First
B) Second
C) Third
D) Fourth
answer - D
482. Pick the one that is used for logical operations or comparisons such as less than equal to or greater than.
A) Arithmetic and Logic Unit
B) Control Unit
C) Both of above
D) None of above
answer - A
483. The operating speed of third generation computer was
A) Milliseconds
B) Microseconds
C) Nanoseconds
D) Picoseconds
answer - C
484. Which of the following is true?
A) Mark I was 8 feet long
B) Mark I was 2 feet long
C) Mark I was 40 feet long
D) None of above
answer - D
485. Charles Babbage is considered the father of modern computers because
A) of his difference engine
B) of his analytical engine
C) his concept of input, mill and output
D) All of above
answer - C
486. Which of the following is used only for data entry and storage, and never for processing?
A) Mouse
B) Dumb terminal
C) Micro computer
D) Dedicated data entry system
answer - B
487. What was the first computer brought in Nepal?
A) ICL/2950
B) ENIAC
C) IBM 1401
D) None of above
answer - C
488. The primary advantage of key-to-tape data entry system is
A) A large percentage of editing can be performed at the time of data entry
B) Key verification is easily performed
C) The tape is reusable
D) Keying errors can be detected as they occur.
answer - C
489. Basic is ________ language.
A) a procedural
B) an object oriented
C) both A and B
D) none of the above
answer - A
490. A computer Program that translates one program instruction at a time into machine language is called a/an
A) Interpreter
B) CPU
C) Compiler
D) Simulator
answer - A
491. Which of the following have the fastest access time?
A) Semiconductor Memories
B) Magnetic Disks
C) Magnetic Tapes
D) Compact Disks
answer - A
492. The first electronic general purpose digital computer built by Eckert and Mauchly called ENIAC did not work on the stored program concept. How many numbers could it store in its internal memory?
A) 100
B) 20
C) 40
D) 80
answer - B
493. The computer that process both analog and digital is called
A) Analog computer
B) Digital computer
C) Hybrid computer
D) Mainframe computer
answer - C
494. What was the name of the first commercially available microprocessor chip?
A) Intel 308
B) Intel 33
C) Intel 4004
D) Motorola 639
answer - C
495. Which of the following class of computers can process physical quantities such as speed?
A) Analog Computers
B) Digital Computers
C) Hybrid Computers
D) None of above
answer - A
496. How many types of storage loops exists in magnetic bubble memory
A) 8
B) 4
C) 16
D) 2
answer - D
497. When did IBM introduce the 20286 based PC/AT?
A) 1982
B) 1984
C) 1985
D) 1989
answer - B
498. The silicon chips used for data processing are called
A) RAM chips
B) ROM chips
C) Micro processors
D) PROM chips
answer - C
499. Which computers used operating systems by Microsoft?
A) IBM PCs
B) Apple/Macintosh PCs
C) IBM Compatibles
D) Both A & C
answer - D
500. One of the main feature that distinguish microprocessors from micro-computer is
A) Words are usually large in microprocessors
B) Words are shorter in microprocessors
C) Microprocessor does not contain I/O device
D) Exactly the same as the machine cycle time
answer - C
STAY CONNECTED WITH US FOR NEXT 1000 MCQ OF COMPUTER


No comments